Kåre Bjerkø nomineret til HARPA 2014

Lørdag 12. april kl. 21.30 i Grand løftede Brancheklubben for Film- og Mediekomponister (BFM) sløret for hvem – blandt skaberne af næsten 20 danske filmscores – der skal repræsentere Danmark ved årets HARPA Nordic Film Composers Award. Annonceringen skete i samarbejde med CPH PIX og i umiddelbar forbindelse med fremvisningen af Victor Sjöströms klassiske ‘Körkarlen’ (‘Køresvenden’) fra 1921 med ny musik af Loke Rahbek.

Årets danske jury, musik- og filmjournalist Tore Leifer, klipper Anne Østerud, lyddesigner Peter Schultz, filminstruktør Pernille Fischer Christensen samt filmkomponisterne Halfdan E og Jesper Siberg har indstillet Kåre Bjerkø for hans musik til Annette K. Olesens thriller-drama, ’Skytten’. Juryen siger:

kaarebjerkoeKåre Bjerkøs musik til ‘Skytten’ er et fremragende eksempel på, hvad filmmusik bør være. Musikken giver filmen dens puls og åndedræt, og blandingen af det subtile og lejlighedsvis muskuløse samler fortællingen på elegant vis. Musikken forbinder det verdenspolitiske med det menneskelige. Eksempelvis i mødet mellem den smeltende is og de indiske klange. Her antyder musikken både en global konsekvens og en personlig længsel. Partituret er af høj kvalitet, er præget af interessante orkestreringer og en opfindsom tilgang til genren.

HARPA – Nordic Film Composers Award vil blive uddelt lørdag 30. august i Espoo i forbindelse med Finlands nyeste fagfestival, NORDIC FILM MUSIC DAYS. En international jury vil afgøre hvem – af de fem nominerede fra de fem nordiske lande – der bliver den femte modtager af HARPA Nordic Film Composers Award. BFMs fagpolitiske udvalg og den danske nominerede, Kåre Bjerkø vil være til stede. Prisen ledsages af en check på 10.000 Euro.

kaarebjerkoekaarebjerkoekaarebjerkoekaareKÅRE BJERKØ en af Danmarks mest erfarne filmkomponister. Med baggrund i teatret var han med til at starte begrebet teaterkoncerter, og med en master i oplevelsesøkonomi fra RUC har han gennem snart en menneskealder været en del af det danske kulturmiljø. Kåre er også meget brugt som underviser i filmmusik, blandt andet  på Rytmisk Musikkonservatorium og Filmskolen. Se mere her og hent filmografi her.

HØR KÅRE BJERKØ FORTÆLLE OM ARBEJDET MED MUSIKKEN

KORT OM NORDISK FILMMUSIKPRIS December 2008 tog danske BFM initiativ til stiftelsen og uddelingen af Nordisk Filmmusikpris. Den første uddeling foregik i København under beskedne vilkår, og prisen gik til Georg Riedel, far til musikken til et væld af nordiske klassikere som Pippi Langstrømpe, Alfons Åberg og Emil fra Lønneberg.

Februar 2010 dannede startskuddet til den egentlige NORDIC FILM COMPOSERS AWARD. I samarbejde med Göteborg Film Festival blev prisen uddelt som en del af de prestigefyldte Dragon Awards. Blandt de fem nominerede fra de fem Nordiske lande fik finske Dani Strömbäck prisen for sin spirituelle og nærmest gennemsigtige musik til Klaus Härö’s film ’Letters to Father Jacob’.

I 2011 var det april måneds CPHPIX som lagde scene – og medfølgende stort anlagt koncert – til Nordisk Filmmusikpris. Den internationale jury valgte at belønne Gaute Storaas for hans symfoniske og fuldt gennemarbejdede musik til tegnefilmen, ’Elias og jagten på havets guld’. I 2012 lå prisen på Island og under Félag tónskálda og textahöfunda ’s ansvar, og prisen ændrede navn til HARPA. Prisen blev uddelt ved Reykjavík International Film Festivals afslutningsfest og det var foran en sal med festklædte mennesker, at den svenske komponist Fredrik Emilson fik overrakt prisen af Islands store internationale kunstner, Bjørk. Fredrik Emilson modtog HARPA Nordic Film Composer Award 2012 for hans musik til den svenske film “Kronjuvelerna”. April 2013 blev Harpa Nordic Film Composers Award uddelt for fjerde gang. Det skete i forbindelse med Trondheims Kosmorama Film Festival, og finske Tuomas Kantelinen fik prisen for hans musik til Raumo Ronkainens filmatisering af Sofi Oksanens ’The Purge’ (Renselse).

da_DKDanish