En samtale om film, musik og lyd

Der var stort fokus på samarbejdet mellem tonemester og komponist, da Johan Borups højskole, BFM og CPH DOX tirsdag d. 3 marts inviterede til en samtale om film, musik og lyd. Samtalen forgik mellem komponisten Kristian Eidnes og de to tonemestre Morten Groth Brandt og Thomas Jæger.

Et emne som samtalen hele tiden kredsede om, var et godt samarbejde mellem komponist og tonemester. For at dette samarbejde kan blive godt, er det vigtigt at tonemesteren og komponisten bliver sat i kontakt tidligt i processen, så der kan skabes dialog omkring lydsiden. Som eksempel viste Morten Groth, hvordan han i filmen “De Frivillige” havde arbejdet tæt sammen med komponisten, hvilket resulterede i, at reallyden blev en del af musikken. Blandt andet vises det gennem en koreograferet scene, hvor fangevogtere deler morgenmad ud i et fængsel og alle deres bevægelser giver en lyd, som bliver en del af musikken. Når maden stilles på en metalbakke, når der bliver banket på døren og når nøglen drejes, er alt sammen med til at skabe en musik, som bliver en del af fængslets lyd.

Der blev også talt om, hvordan komponisten kommer med i fortællingsprocessen. Her med udgangspunkt i “Ditte og Louise” hvor Thomas Jæger har været tonemester. Filmen er en komedie, men komponisten, Jomi Massage har forsøgt ikke at underbygge de komiske elementer i musikken, men gå i den modsatte retning. Dette har resulteret i, at filmen ikke kun er komisk, men også har en vis dybde.

Kristian Eidnes nævner, hvordan præsentationen af musikken kan have en effekt på, hvordan musikken og film arbejder sammen i sidste ende. Eidnes siger at det er vigtigt at  dele det op:

Tag det i bidder. Æstetik bidder, orkestrering bidder, også for at finde ud af, hvor instruktøren er henne. Hvor meget ved vedkommende i forhold til musik.

Dette var andet arrangement i vores serie af samtaler med filmens A-funktioner. Vi vender tilbage med mere af samme skuffe.

da_DKDanish