Musikkens mand i Bruxelles – Patrick Ager

Karsten Fundal og sekretær Lone Nyhuus har været i Alicante til møder med FFACE og ECSA i dagene 3. og 4. oktober. Her er et udpluk af de møder og samtaler, som vi har deltaget i – og de mennesker vi har mødt.

I 2010 blev den nu 28-årige Patrick Ager udnævnt til general sekretær for ECSA; European Composer & Songwriter Alliance. Før det havde han arbejdet i Østrigs udenrigsministerium og OSCE, den europæiske sikkerheds- og samarbejdsorganisation.  Patrick Ager er uddannet scient. pol. og har i
øvrigt fået musikken ind med den tidlige fædrene omsorg. Hans far er den østrigske komponist, Klaus Ager.

 

Patrick Ager fortæller: I slutningen af juni måned holdt de europæiske socialdemokrater en stor konference om ophavsret: “Copyright and Intellectual Property in the Digital Age”. (læs mere) Alle var der.  Både EU politikerne og skabende kunstnere – eller bare skabende. Men hverken sangskrivere eller komponister! Jeg rejste mig op dernede i EU parlamentet, og foran knapt 100 EU parlamentarikere fortalte jeg om komponisternes arbejde. Jeg fortalte også, at der er forskel på en udøvende kunstner og en skabende kunstner. Og hvordan ophavsretten er det sikkerhedsnet, som spændes ud under ophavsretshaverne.

Det er klart, at den slags taler giver meget mere værdi, hvis det er en levende
kunstner, der rejser sig op og fortæller om sine arbejdsforhold. Det er meget
mere troværdigt. Jeg forsøger altid først at finde sådan en. Men nu var jeg den
eneste, der var til stede til at tale for komponisterne. Jeg kunne se, at mine
ord vakte genklang. Parlamentarikerne vendte sig om og kiggede …

Som generalsekretær for ECSA og med kontor i Bruxelles er det noget af det, mit arbejde består af. Jeg følger med i alle EU hjemmesiderne. Kigger gennem aviserne.
Læser mange e-mails og holder møder med politikerne og med de andre lobbyister
fra de skabende kunstneres organisationer. På længere sigt skal det alt sammen
være med til at styrke den europæiske lovgivning omkring ophavsret. Sådan at ophavsretsholderen fortsat kan have muligheden for at udtrykke sig – og fortsat selv vælge, hvordan disse skabende udtryk skal sendes videre ud i verden. Som kunstner skal og må og bør det være dit eget valg, hvad du gør med dine værker.

Se mere om ECSA og Patrick Ager her

 

da_DKDanish