Fra FFACE og ECSA

ECSA (European Composers and Songwriters Alliance) en paraplyorganisationen for komponistforeninger i Europa.

Her laves der en masse lobby-arbejde, for at fremme komponisters vilkår og rettigheder, gennem arbejde med EU-parlamentet.

ECSA er opdelt i tre “søjler”, hvoraf den ene omhandler audiovisuel musik. Denne kaldes FFACE, og her har BFM været repræsentant for de danske filmkomponister i snart 10 år.

Denne års sene generalforsamling blev afholdt d.18-19 september i Beograd, Serbien, og vi var – som altid – til stede. Det helt overskyggende emne denne gang var den netop overståede EU afstemning om copyright.

En afstemning som faldt særdeles positivt ud for rettighedshaverene, da tjenester som Youtube fremover er tvunget til at dele en betydeligt større pose penge ud til autorerne, og ikke længere bare kan påråbe sig “Safe Harbour” regulativet – noget rettighedshaverne har kæmpet i årevis for at få ændret!

Det store fokus på den nyligt overståede afstemning betød så også, at der ikke blev gået så meget til stålet i FFACE komiteen som man kunne ønske sig. Det er normal kotume, at vi tager en runde og snakker om de aktuelle sager i hvert enkelt land (i øvrigt noget som BFM har været med til at trumfe igennem), men dette var der ikke rigtigt tid i denne omgang, og må vente til næste møde i Bruxelles til februar.

Et andet emne på mødet var ‘Camille’ prisen (den der før hed Grand Scores), som løb af stablen for første gang i Pula, Kroatien, blot få uger efter ECSA mødet. Denne pris fejrer Europæisk filmmusik, og de fleste af os var kun glade for, at Möet & Chandon trak sig som hovedsponsor, da de for hvert år der gik, fik rykket fokus mere og mere væk fra musik, og over på glamour i stedet.

Derfor var prisen i Kroatien imødeset med spænding, og man må sige det lykkedes i nogen grad. Hele to danske komponister var blandt de 9 nominerede, hvilket må siges at være særdeles flot (kun Norge med 3 nominerede overgik os). Det var Jonas Struck for musikken til QEDA og Jacob Groth for MODUS.

Desværre blev det ikke til nogle danske vindere i år (læs mere om vinderne og Camille Awards her: (www.camilleawards.eu), men vi kan kun opfordre BFMs medlemmer til at indsende jeres film, når det bliver aktuelt næste gang!

Det bliver dog nok ikke i Pula, da byen var – om ikke umulig – så ihvertfald pænt besværlig at komme til, hvilket havde den uheldige effekt, at at ingen af de 3 vindere kunne være til stede, da det simpelthen var for tidskrævende at komme dertil, og alle sad med stramme deadlines! Derfor bliver prisen, med al sandsynlighed, rykket til Bruxelles fremover.

På vegne af BFM,

Jesper Hansen

da_DKDanish