Dani Strömbäck vandt Nordisk Filmmusik pris

Göteborg, søndag 7. februar

Det var for hans spirituelle gennemsigtighed for musikken til Klaus Härö’s film ‘Letters to Father Jacob’, at den internationale jury valgte at give æren (og 100.000 svenske kroner) til finske Dani Strömbäck.

’Efter at have set filmen første gang satte jeg mig ned ved mit flygel – og forsøgte at få denne kirkestemning ud af flyglet,’ fortalte Dani Strömbäck under lørdag eftermiddags yderst velbesøgte samtale mellem de nominerede komponister og journalisten Mikael Carlsson.

Her forsøgte de implicerede også at definere, om der var en speciel nordisk tone i filmmusikken. Og ja, det var der – måske: Nogle gange kan man høre resterne af den nordiske folketone i musikken til filmene, og som i danske Flemmning Nordkrogs musik til ’Velsignelsen’, en sprød melodisk tilgang til det at sætte toner på følelserne.

Men ellers er den nordiske filmmusik, ’ens – på så mange forskellige måder’. Som det svenske jurymedlem, Jean-Paul Wall forklarede det, da han stod ved festivalens prisuddeling på Storan og forsøgte at begrunde, hvorfor det var netop denne filmmusik, frem for de andre, der skulle have prisen.

Dani Strömbeck
Dani Strömbeck

Det er med stor tilfredsstillelse, at Brancheklubben for Film- og Mediekomponister (BFM) kan konstatere, at den pris, som de tog tilløb til i 2008, og som i december 2008 fik sin første modtager med svenske Georg Riedel, nu er vokset sig stor.

I tæt samarbejde med alle nordiske lande og NFCN, (Nordic Filmcomposers Network) kan den nu uddeles sammen med Göteborg Filmfestivals prestigefyldte Dragon Awards. Dermed er BFM endnu engang kommet et skridt nærmere et af sine mange mål: at sætte øget fokus på Norden som kultur- og filmområde og på filmmusik som kunstart. 

 

Info:
De nominerede var
Bardi Johannsson – Island – Oskar Jonassons film ‘Reykjavik-Rotterdam’ 
Erik Enocksson – Sverige – Henrik Hellström and Fredrik Wenzels film ‘Man tänker sitt’ 
Trond Bjerknæs – Norge – Joachim Rønning’s film ‘Max Manus’ 
Flemming Nordkrog – Danmark – Heidi Maria Faisst’s film ‘Velsignelsen’
Dani Strömbäck  – Finland – Klaus Härö’s film ‘Letters to Father Jacob’

Den internationale jury bestod af komponisterne Karsten Fundal/Danmark, Geir Bøhren/Norge, Jean-Paul Wall/Sverige, Jakob Frimann Magnusson/Island, Heikki Elo/finland.

se mere om Göteborg Internationale Filmfestival: www.giff.se 
se mere om Brancheklubben for Film- og mediekomponister: www.filmkomponister.dk

da_DKDanish