’Musikken har en klar plads i denne film’

Den danske filmkomponist Jonas Struck er nomineret til at repræsentere Danmark, når Nordens mest prestigefyldte pris for filmkomponister, HARPA Nordic Film Composers Award uddeles for 12. gang ved en række hybrid-begivenheder, lørdag 12 og søndag 13. februar 2022.

Nomineringen er netop blevet offentliggjort og ifølge den danske jury, filminstruktør Lone Scherfig, filmjournalist Ida Rud Nielsen og lyddesigner Morten Groth Brandt bærer Strucks score til Christina Rosendahls lavmælte krigsdrama præg af det årelange og frugtbare samarbejde mellem komponisten og instruktøren. Parret har tidligere stået bag blandt andet ’Vold i kærlighedens navn’ (2017) og ’Idealisten’ (2015). Jonas Struck har tidligere været HARPA nomineret for musikken til Max Kestner’s sci-fi drama, ‘QEDA’. 

Foto: Christian Krog

Juryen udtaler: Jonas Strucks musik til Christina Rosendahls “Vores Mand i Amerika” er et utraditionelt score som med stor kompetence sætter moderne nordisk musik til en film som foregår under anden verdenskrig. Der er skabt plads til musikken, den er tænkt ind i filmen, og det bruger Jonas Struck effektivt til at formidle stemninger og følelser, og musikken trækker på den måde flere tråde igennem filmens komplekse fortælling. Musikken afholder sig elegant fra de helt oplagte virkemidler, og bidrager subtilt til både opbygning og forventninger, og er i det hele taget meget veldisponeret. Musikken har en klar plads i denne film.

De gennemgående temaer er enkle og smukke, og Jonas Struck formår at variere dem udtryksfuldt i løbet af filmen. Brugen af kor og elektronik er både sfærisk og nordisk – det er ikke et typisk score til en historisk film, og filmen er også usædvanlig for sin genre, med brug af effekter som slow-motion og usædvanlige kameravinker, og i den sammenhæng hjælper musikken ligeledes med at puste det historiske støv af, og gøre filmen mere nærværende.

Man mærker, at samarbejdet mellem instruktør og komponist er startet tidligt i produktionen, og at holdet bag filmen er en gruppe kunstnere som i fællesskab har arbejdet på mange projekter, og det medvirker til at billeder og musik smelter effektivt og smukt sammen.

Fremragende og personlig filmmusik – nytænkende og anderledes.

 
Hvem der, blandt de fem nordiske nominerede, skal vinde prisen ligger nu i hænderne på en international jury og vinderen offentliggøres lørdag 12. februar prisuddeling, der finder sted på de Nordiske ambassader i Berlin og online.

Nordic Film Music Days er arrangeret som et samarbejde mellem en række Nordiske komponistorganisationer og er støttet af Nordisk Film og TV Fond og de nordiske ambassader i Berlin.
Du kan læse mere om HARPA og Nordic Film Music Days her – og mere om Jonas Struck her

 

da_DKDanish