Med BFM på en ‘Nachtbus’

BFM var repræsenteret på Nordische Filmtage i Lübeck i weekenden 2.-6. november 2016, med komponist Joachim Holbeks “Nachtbus mit Tonspur”, en audiovisuel busrejse som forbinder filmmusik med virkeligheden på en usædvanlig måde.

Publikum får hovedtelefoner på og bind for øjnene, og bliver derefter kørt til en ukendt destination, hvor de får besked på at fjerne bindet. I forbindelse med soundtracket skaber publikum i deres fantasi en handling, og oplever derigennem, hvordan filmmusik er med til at påvirke deres forestillingsevne.

nachtbus-lybeck-3

Arrangementet vakte stor interesse og vi håber, at det har været med til at sætte mere fokus på hvad det er, filmmusik kan.
Jesper Siberg 

Nachtbus mit Tonspur var gennemført med støtte af Brancheklubben for Film- og Mediekomponister og DJBFA. 

 

 

 

nachtbus-lu%cc%88beck-billet
Vi skal overgive os til præmissen
en personlig beretning af Lykke Strunk

Som publikum er vi velkendte med at lade os rive med af oplevelsen i biografens mørke. “Nachtbus mit tonspur” fører os ud i virkelighedens mørke til en filmisk oplevelse skabt af et lydspor, der forfører med musik, stemmer og atmosfære. En kollektiv rejse, men en helt individuel oplevelse.

Vi skal overgive os til præmisse0511_nachtbus_soph_58nfl-6n. Udstyret med bind for øjnene, en pude rundt om nakken og hovedtelefoner bliver vi ført bort. Længere og længere væk fra det velkendte. Bliver vi kidnappet, så vi kan overgive os til fiktionen?

Da en stemme siger, at vi skal tage bindet fra øjnene, befinder vi os i et dunkelt ingenmandsland. Bussen snor sig gennem et øde industriområde. I farten anes gamle skure, lastvogne på rækker, tilfældige biler og silhouetter.

Lydsporet omdanner omgivelserne til fantasi. I støvregnen holder en enkelt bil med lygterne tændt, hvorfor? En skikkelse haster af sted langs plankeværket, hvorhen? Der står flammer op fra en olietønde, hvad foregår der? En fortabt kvinde uden for bussen beder om hjælp, hvem er hun?

Virkeligheden dramatiseres. Det er ikke en film, vi er publikum til, vi skaber hver vores film. Sanserne vækkes og får os til at tillægge det, vi ser, vores egen handling.

Efter rejsen ud i det fremmede, nærmer vi os den oplyste by til lyde fra naturen. Filmen nærmer sig sin slutning. Jeg ønsker mig tilbage til det ukendte mørke, til stemningen og til fiktionen.

Lykke Strunk

 

da_DKDanish